In de Ban van Shou Sugi
Via Pinterest stuitte ik op een huis van Pieter Weijnen van het bedrijf Zwart Hout. Hij heeft als een van de eerste architecten in Nederland de traditionele Japanse techniek Shou Sugi Ban toegepast op de houten geval van zijn eigen huis in Amsterdam. Ik was meteen fan van de uitstraling van het hout. Stijlvol, rustig, stoer en met een uitermate duurzaam karakter – goed gebrand hout kan meer dan 80 jaar beschermd zijn tegen weersinvloeden!
Waarom schuren en verven als je ook kunt branden?
Flamy McFlameface
Begin 2016 maakte ik de plannen voor de basis van onze stadstuin. Achterin hebben we het meeste zonlicht, hier bedacht ik een U-vormige plantenbak van zo’n 3,5 x 2,5 meter waarbinnen de tuintafel zou komen te staan.
De plantenbak zou mijn eerste Shou Sugi Ban project worden. Waarom schuren en verven als je ook kunt branden? Bij de Hornbach kocht ik de nodige onbewerkte Lariks vlonderplanken en voor een paar tientjes een brandertje met een paar een kleine busjes Campingaz.
Het branden bleek een uitermate meditatief klusje. Er is weinig zo rustgevend als het gesuis van het brandende gas in combinatie met het direct geblakerde resultaat. En het gaat verrassend snel. Sneller dan schuren, lakken, verven, opschuren en nog een keer verven… (totdat het busje opraakt en de druk steeds minder wordt, dan word je geduld alsnog op de proef gesteld.)
De geribbelde vlonderplanken bleken niet compleet zwart te worden, tussen de naden komt minder zuurstof, waardoor het hout op deze plek haar kleur behoudt. Na het branden en monteren heb ik de complete bak in de lijnzaadolie gezet. Deze heb ik met Ebben pigment verrijkt, om het gebrande hout nog dieper zwart te maken, de niet verbrande stukken mee te laten kleuren en om ervoor te zorgen dat het verbrande hout niet langer afgeeft. Na een dag is de olie ingetrokken en krijg je geen zwarte én geen vette vingers meer!
Sindsdien heb ik het virus te pakken. Ik heb kasten en plinten bij DAAR gebrand en in de tuin staat inmiddels ook een kast die ik zelf heb ontworpen, gebouwd en gebrand.
Leave a Reply
Got something to say?Please feel free to share your insights!